Sulje tulostustila
Kirjaudu

Perintö- ja lahjaverotus

 Jaakko Ossa

päivitetty 31.1.2020

Perintö- ja lahjaverosäännöksillä on keskeinen merkitys perhevarallisuuden ja sen hallinnon suunnittelussa.    

Teoksessa selvitetään kattavasti perintö- ja lahjaverotukseen liittyvät kysymykset, alkaen verovelvollisuuden alkamisajankohdasta, testamentin sekä perunkirjan laatimisesta aina verotuksen toimittamiseen ja veron vanhentuminen. Lisäksi käydään läpi lahjaverotuksen piirteet kattavasti, mm. lahjan tunnusmerkit ja omaisuuden lahjoittamisen verotustilanteet. Sekä perintö- että lahjaverotuksen perusteet selvitetään, mm. kaksinkertainen verotus ja kansainväliset verotustilanteet.        

Teoksessa käsitellään myös perhevarallisuutta koskevat säännökset, esimerkiksi avioehtosopimus ja ositus. Myös perimysjärjestys ja perintöosuuden määräytyminen selvitetään. Lisäksi teoksessa käsitellään mm. perintökaaren ja avioliittolain säännöksiä siltä osin kuin niitä tarvitaan verosäännösten taustatiedoksi.
   
Perhe- ja yritysvarallisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle käydään läpi ja selvitetään mm. käyvän arvon määräytyminen. Tämän vuoksi on tarkasteltu myös näiden saantojen jälkeisiä tilanteita, kuten kuolinpesän verokohtelua, ositukseen ja perinnönjakoon liittyviä verotuksellisia kysymyksiä kuin myös vastikkeettomasti saatujen varallisuuserien edelleen myyntiä.

Verosuunnittelulla on keskeinen merkitys. Teoksessa on kiinnitetty näihin kysymyksiin erityistä huomiota ja siinä käydään myös rajanveto veronkiertoon. Perintö- ja lahjaverotuksen huojennussäännökset ja verotusmenettely käydään myös kattavasti läpi. 

Asiantuntijana: Jaakko Ossa

Fokuksessa:Verotusfokus

TilaaKokeile veloituksetta
Mikä on Fokus? Fokus on kattava valikoima digitaalisia teoksia juridiikan, talouden ja verotuksen aihealueilta. Fokus-teoksia päivitetään lainsäädännön muutosten mukaisesti – voit siis luottaa siihen, että saat aina tuoreimman tiedon. Teosten sisällöstä ja ajantasaisuudesta vastaavat omien aihealueidensa johtavat asiantuntijat. Fokus-teokset ovat käytettävissäsi aina, kun sinulla on verkkoyhteys, millä tahansa päätelaitteella. Fokuksen käytöstä maksat vuosilisenssin. Hintaan vaikuttavat tilattujen teosten ja palvelun käyttäjien määrä.
Katso myös
Fokus
Talousfokus, VerotusfokusFokus
Arvonlisäverotus
Auvo Nieminen, Leena Äärilä, Raimo Anttila, Mika Jokinen
180,00 €
JuridiikkafokusFokus
Verkkokirjahylly
Fokus
Fokus
Talousjohtaminen
Jukka Pellinen